Ψυχοσωματικές Διαταραχές

Το σώμα μας , άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχή μας, εκφράζει μέσω συμπτωμάτων ό,τι καμιά φορά δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια ή δεν είναι συνειδητό. Ένα συναίσθημα που απωθούμε γιατί είναι αβάστακτο ή καθημερινές δυσκολίες που συσσωρρεύονται αθροιστικά και μας ταλαιπωρούν, τις οποίες όμως δεν συζητάμε και άρα δεν εκτονώνουμε ή επιλύουμε, είναι δυνατόν να διαρρεύσουν μέσω του σώματός μας και να εκφραστούν σαν πόνος στη μέση, ημικρανία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος στομάχου, ταχυκαρδία, αϋπνία, διαταραχές μνήμης, αρρυθμίες, αλλεργίες κ.α.
Είναι βέβαια απολύτως αναγκαίο το οποιοδήποτε σωματικό σύμπτωμα να το εξετάζουμε πρώτα απ’όλα για την πιθανή σωματική παθολογία που μπορεί να εκφράζει. Εάν όμως αποκλείσουμε τους βιολογικούς παράγοντες σαν πιθανά αίτια, τότε καλό είναι να αναρωτηθούμε τι άλλο μπορεί να θέλει το κορμί μας να μας πει.
Αναφερόμενοι στην αιτιολογία πρόκλησης των ψυχοσωματικών διαταραχών πιθανολογείται κυρίως το χρόνιο στρες. Όμως, η επίδραση αυτού σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το άτομο στην αντιμετώπιση καταστάσεων της καθημερινότητας (διαπροσωπικές σχέσεις, εργασία κ.α) αλλά και με το βαθμό ευαλωτότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, οι ψυχολογικές συγκρούσεις που δημιουργούνται πραγματώνονται συνήθως στο ασυνείδητο του ατόμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις ελέγξουμε, να τις χειριστούμε.
Γι’ αυτό άλλωστε είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις ψυχοσωματικές ενοχλήσεις μας.
Συνεπώς, μόλις διαπιστωθεί η απουσία παθολογικών αιτιολογικών παραγόντων συστήνεται η ενημέρωση και εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για α)τεχνικές μυικής χαλάρωσης, όπως μασάζ, ρεφλεξολογία, γιόγκα, βελονισμός κ.α. β) Ψυχοθεραπεία και ψυχανάλυση προκειμένου να εντοπιστούν οι ασυνείδητες διεργασίες και συγκρούσεις ώστε να τις επεξεργαστούμε και να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα.
Να μάθουμε πως, ενώ το μυαλό μας μπορούμε να το ελέγξουμε, μπορούμε να καθοδηγήσουμε τη σκέψη και τις πράξεις μας, το σώμα μας όμως όχι. Πάντα θα μας δείχνει αυτό που πραγματικά νιώθουμε και που έχουμε ανάγκη. Ας το ακούμε περισσότερο…….

Από την ψυχολόγο, Τζούμα Ευαγγελία και την κοινωνική λειτουργό, Κουτελάκη Βασιλική του Κέντρου Ημέρας Χίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάντε τη θετική σκέψη… τρόπο ζωής!

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ - Μια Ομάδα όλοι μαζί!!