Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι χρόνια ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Συνήθως εμφανίζεται από την ηλικία των 20 έως τα 50. Έχει παρατηρηθεί με μελέτες ότι νοσούν περισσότερο οι γυναίκες απ’ ότι οι άνδρες.
Μερικά από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν διαφέρουν και πολύ από άλλες ασθένειες όπως είναι η κούραση, η απώλεια μνήμης κ.α. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά συμπτώματα όπως α) θάμπωμα στα μάτια και διπλωπία β) αστάθεια, κούραση προς τις δραστηριότητες γ) δυσκολία ούρησης ή επιτακτική ούρηση δ) αδυναμία άκρων.
Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τύπος ΣΚΠ. Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές:
Η υποτροπιάζουσα μορφή, η οποία είναι με εξάρσεις και υφέσεις όπου με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν ή να υποχωρήσουν.
Η προοδευτική μορφή στην οποία υπάρχει αργή εξέλιξη των συμπτωμάτων που δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και σιγά-σιγά καταλήγουν σε αναπηρία.
Υπάρχει όμως κάποια ήπια μορφής νόσου, όπου οι περισσότεροι πάσχοντες δεν φτάνουν ποτέ σε βαριά αναπηρία.
Η διάγνωση της ΣΚΠ γίνεται με διάφορους τρόπους όπως:
-Ιατρικό ιστορικό
-Νευρολογική εξέταση
-Οσφυονωτιαία παρακέντηση
-Μαγνητική τομογραφία
Η διάγνωση δεν είναι εύκολη να καθοριστεί γιατί τα συμπτώματα είναι ασαφή διότι μοιάζουν με άλλες 40 ακόμα παθήσεις. Όταν ο γιατρός ανακοινώσει στους πάσχοντες την ασθένεια οι περισσότεροι αντιδρούν με: Άρνηση, Θυμό, Άγχος, Κατάθλιψη, Φόβο και Ανασφάλεια.
Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά με κορτικοειδή και αντιφλεγμονώδη. Η υγιεινή ζωή που πρέπει να ακολουθήσουμε θα εμποδίσει άλλες αρρώστιες να εισβάλουν, και θα είμαστε ποιο δυνατοί οργανικά, όπως: 1)Δίαιτα, που ο οργανισμός λαμβάνει βιταμίνες και μέταλλα. 2)Άσκηση, για να διατηρείται καλή υγεία. 3)Ξεκούραση, διότι το στρες και η ένταση επιδεινώνουν τη ΣΚΠ. Επίσης πρέπει να προσέχουμε τον πολύ ήλιο ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να αποφεύγουμε τις ιώσεις.
Η ζωή μας δεν τελειώνει εδώ με την ΣΚΠ. Υπάρχουν τρόποι να συνεχίσουμε όπως πριν, αρκεί να αντιμετωπίσουμε την τωρινή μας κατάσταση όπως και πριν. Για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να απευθυνθούμε σε: Νευρολόγους, Φυσιοθεραπευτές, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους.
Tο Κέντρο Ημέρας δεν παρέχει θεραπεία στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, παρέχει ψυχοκοινωνική και νοσηλευτική στήριξη στα άτομα που πάσχουν.

Από τις νοσηλεύτριες Μαστοράκη Αλεξάνδρα και Καρανικολή Παρασκευή του Κέντρου Ημέρας Χίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάντε τη θετική σκέψη… τρόπο ζωής!

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ - Μια Ομάδα όλοι μαζί!!